Bacteriegroei achterop de tong is in vrijwel alle gevallen (85% van de gevallen) de veroorzaker van onaangename luchtjes uit de mond. Vooral de achterkant van de tong heeft een ruw oppervlak, waardoor bacteriën zich gemakkelijk hechten. Waarom is de tong de belangrijkste veroorzaker van slechte adem? Medici denken dat bepaalde bacteriën juist floreren in een te droge mond of wanneer er te weinig vast voedsel gegeten wordt. Door te kauwen op vast voedsel stimuleer je namelijk de productie van speeksel en voorkom je een droge mond. Daarnaast schuurt voedsel de aanslag weg die bacteriën op de tong achterlaten.
Hoe kan je zelf beoordelen of een nare geur uit je mond veroorzaakt wordt door de tong en niet door andere problemen? Een smerige adem kan inderdaad veroorzaakt worden door bijvoorbeeld tandvleesontsteking (gingiva), gasvorming in de darmen, het overmatig gebruik van alcohol of door een aandoening van de neus- of keelholte. Het klopt dat er vele veroorzakers kunnen zijn van een onfrisse adem. Echter, maar liefst 85% van de mensen die last heeft van een slechte ademgeur, moet de oorzaak bij de tong zoeken.
Een witte of bruine aanslag achterop de tong
Een vieze smaak in de mond
Slijmvorming op en in mond
Een droge mond
Branderig gevoel in de mond
Een behandeling van een slechte adem met de tong als veroorzaker, is eenvoudig. Dat wil niet zeggen dat je zonder al teveel moeite weer fris uit de mond gaat ruiken. Je moet er iets voor doen! Je verwijdert de bacteriële aanslag wanneer je de volgende stappen neemt. Blijf deze adviezen ook toepassen!
Drink veel water en beperk de consumptie van alcohol- en cafeïnehoudende dranken
Eet voldoende vast voedsel en kauw hier goed op
Activeer je speekselproductie door kauwgom te gebruiken
Schraap dagelijks je tong met een speciale tongschraper!
Spoel je mond regelmatig (en dus automatisch ook je tong) met mondwater op basis van actief zuurstof zoals Oxyfresh.
Naast een goede tongverzorging, neemt ook de kans op nare geurtjes af wanneer je de mond in een goede conditie houdt. Poets je gebit grondig en minimaal twee keer per dag. Voorkom met flossen dat etensresten tussen je tanden blijven zitten en gaan rotten. Laat je gebit regelmatig controleren door een tandarts.