Vieze smaak in de mond
Het is een veel voorkomend probleem, je hebt geen idee hoe het komt maar je hebt een vieze smaak in de mond. Zo nu en dan is dit geen probleem, een stukje kauwgom of even de tanden poetsen kan het zo verhelpen. Wanneer er echter vaker dan zo nu en dan sprake van is en het dagelijks voorkomt is het bijzonder vervelend, en naast vervelend misschien ook wel het teken dat er wat meer aan de hand is. Maar wat kan je ertegen doen en wat zijn de oorzaken?
Hoe kom ik eraan?
Een vieze smaak in de mond kan door bijzonder veel problemen veroorzaakt worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat men iets gegeten heeft waardoor er een nare smaak achter blijft. Dit is echter vaak te herkennen aan het feit dat het na een dag of een paar uur al wegtrekt, en daardoor geen risico of irritatie kan vormen. Wanneer het echter dagelijks terugkomt kan het wijzen op enkele andere problemen, veel mensen hebben namelijk een droge mond. Wanneer je een droge mond hebt kunnen bacteriën beter hun gang gaan, en daardoor blijft er ook een nare smaak achter. Eén van de grotere problemen die een vieze smaak achter laat is vaak een probleem met het tandvlees. Wanneer het tandvlees aan het ontsteken is kan dit naast veel pijn ook ervoor zorgen dat de smaak in de mond achteruit gaat. Eén minder ingrijpend, en vaak makkelijker te verhelpen, probleem is een aanslag die achterblijft op de tong. Dit kan voor een slechte adem en een eveneens vieze smaak in de mond zorgen waar men al gauw heel moe van kan worden.
Hoe behandel ik deze problemen?
Aangezien er veel oorzaken zijn brengt dit uiteraard ook veel verschillende behandelingen met zich mee. De allereerste en belangrijkste behandelmethode is toch het goed verzorgen van het gebit, goed poetsen en het flossen van de tanden, om vervolgens de mond goed te spoelen kan een grote hoeveelheid bacteriën tegengaan. Daardoor is het ook een goed idee om hierop te letten, en eventueel een elektrische tandenborstel aan te schaffen. Wanneer je last van een droge mond hebt is het een goed idee om hiernaast veel kauwgom te kauwen, aangezien dit zorgt voor een stimulatie van de speekselklieren. Wanneer er sprake is van een aanslag op de tong is het mogelijk om een zogeheten tongreiniger te gebruiken, deze schraapt letterlijk de laag op de tong weg, zodat er zo min mogelijk bacteriën overblijven. Tandplak zelf is buiten het eerdergenoemde poetsen, flossen en spoelen niet heel goed zelf te behandelen, een eventueel bezoek aan de mondhygiëniste kan men hierbij nog ondersteunen.